Script - Zoeken in bestanden

Onderstaand script heb ik ooit een keer gebruikt als een grof 'spamfilter', het script zoekt naar bepaalde woorden (die in het bestand spamhulp.txt staan) in bestanden met de .MSG extensie. De bestanden die de gezochte woorden bevatten worden verplaatst.

Mailen van een logbestand

Onderstaand script is gemaakt voor het versturen van een logbestand. Robocopy wordt gebruikt om het laatste bestand te selecteren en dus alleen deze te mailen. Voor het mailen op zich wordt het (freeware) programma Blat gebruikt.

 

Robocopy - datum

Hieronder een voorbeeld van een robocopy script (batchfile) waarmee bestanden van een bepaalde ouderdom worden gekopieerd van de brondirectory naar een doeldirectory. 

Robocopy - directory synchronisatie

Hierbij nog een voorbeeld van het gebruik van Robocopy, deze keer om twee directories te 'synchroniseren', d.w.z. de doel directory gelijk houden aan de bron directory (dus bestanden die niet meer in de bron staan worden dan ook verwijderd uit de doel directory).

Robocopy - Wekelijks backup schema

Hieronder een script voor het maken van backups met een wekelijks roulatieschema. Voor elke dag van de week wordt een andere map gebruikt om de backup te maken.

Robocopy - server data kopiëren

Hieronder een voorbeeld van een Robocopy regel die ik gebruikt heb om grote hoeveelheden data van de ene server naar een andere te kopiëren:

Records op een Windows DNS server wijzigen met een script

Voor het aanpassen van een groot aantal A-records op een Windows 2003 DNS-server heb ik een keer een kort scriptje gemaakt. Het scriptje zoekt de te wijzigen DNS-records op in een bestandje. Vervolgens worden deze records verwijderd en meteen weer opnieuw aangemaakt met behulp van DNSCMD. Dit script moet op de DNS-server zelf worden uitgevoerd.

Hulpmiddel om wachtwoord ILO te resetten

Hierbij een korte handleiding om het wachtwoord van ILO op HP servers aan te passen. Dit is veel handiger dan de omslachtige handelingen die HP support je laat verrichten.

 

Robocopy GUI

Om het leven van mij en mijn collega's wat makkelijker te maken heb ik een tooltje gemaakt om met behulp van een grafische interface een Robocopy opdrachtregel te maken.